Zielony pasaż

Między dwoma budynkami można zrobić parking biurowy, betonową pustynię lub… zagospodarować ją w sposób przyjazny dla wszystkich. Zielony pasaż pomiędzy dwoma biurowcami pozwala na skracanie drogi, ale również na odpoczynek i chwilowy kontakt z naturą. Podstawowa funkcja – komunikacyjna, zaznaczona została poprzez nieco wyniesioną, szeroką aleję, o łamanej linii, z której gdzie nie gdzie wyrastają drzewa, tworząc zielony ażurowy dach. Poniżej znajdują się gęste nasadzenia niskich krzewów i bylin, które tworzą zielony kobierzec, szczelnie wypełniając całą dostępna dla nich powierzchnię. Do tego kilka oryginalnych siedziska – i idealna zielona przestrzeń miejska gotowa 🙂

projekt: Claude Cormier and Associes

foto: Guilliaume Paradis CC&A



Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.