Zielone piramidy na dachu

Nowa siedziba kopenhaskiej firmy, a właściwie dach jej garażu przekształcony został w publiczny teren zieleni. Prosta koncepcja oparta na piramidalnych wzniesieniach stanowi mocny akcent tego budynku. Z jednej strony kanciaste i ostre boki, z drugiej strony połacie nieskazitelnej zieleni trawnika, rozłożonej niczym miękki dywan. Wszystko poprzecinane ścieżkami, które ostro wcinają się w zbocza. Urozmaicenie przestrzeni poprzez zróżnicowanie wysokości, surowe materiały – to wszystko pokazuje, że pomimo zastosowania prostych rozwiązań można stworzyć ciekawą przestrzeń, która doskonale komponuje się z najbliższym otoczeniem i jego przemysłowym charakterem.

projekt: Henrik Jørgensen Landskab AS

foto: Henrik Jørgensen Landskab AS

źródło: www.landezine.com



Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.