Plac przy dokach

Przy tokijskich dokach w ramach rekultywacji terenów przemysłowych stworzono ciekawą przestrzeń publiczną. Zamiast standardowego płaskiego placu, stworzono urozmaicony teren, który według założeń projektantów z biura Earthscape, ma stanowić metaforę podróży przez ocean. Wyróżnić można tu trzy ‚Fale’ – wody, zieleni i ziemi. Głównym celem było stworzenie terenu pozwalającego na odkrywanie   – nowych funkcji, znaczeń, spotkań. Teren służyć ma integracji, wspólnej zabawie i odpoczynkowi. Nie znajdziemy tu standardowych ławek czy sprzętów z palców zabaw. Ukształtowanie terenu i niecodzienne wykończenia stanowią elementy małej architektury, które każdy może zinterpretować w dowolny sposób. W jednym miejscu udało się stworzyć teren do odpoczynku dla dorosłych i swobodnych zabaw dla najmłodszych.

projekt: Earthscape

foto: Koji Okumura/Forward Stroke, Shigeki Asanuma

źródło: www.landezine.com



One Comment

  1. Oryginalne! Paski świetnie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.