Levinson Plaza Boston

Levinson Plaza to plac w centrum Bostonu, niedaleko ważnych instytucji kulturalnych i społecznych. Dlatego jego program użytkowy spełniać musiał różne potrzeby poszczególnych użytkowników, różniących się statusem materialnym i wiekiem. Można tu znaleźć przestrzeń dla dzieci, miejsce do medytacji i ćwiczeń, stoliki szachowe, ławki i siedziska, trawiaste placyki. Dodatkowo jest to ciąg komunikacyjny, który pozwala na swobodne przemieszczanie się bez lawirowania wśród krętych ścieżek. Osłona w postaci wysokich drzew oraz nasadzenia w parterze, przypominające poszycie leśne, mają na celu wprowadzenia odrobiny naturalnego środowiska do miejskiej dżungli. Na stosunkowo niewielkim terenie (niecałe 0,3ha) udało się połączyć kilka funkcji dla różnych użytkowników oraz wprowadzić element zieleni, który choć częściowo powala przenieść się na łono natury.

projekt: Mikyoung Kim

foto: Lisa Garrity, Charles Mayer

źródło: worldlandscapearchitect.com, www.landezine.com



Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.